Massaman Curry

Recept voor een Massaman Curry (met kip).

In Arnhem bevindt zich  het Thaise restaurant Rung. En wanneer ik daar ben neem ik vaak een Massaman Curry op basis van kip. Het lijkt een simpel gerecht van kip, ui en aardappel maar toch ben je er zelf nog wel even druk mee als je het wilt maken. Hieronder tref je mijn versie aan van het recept inclusief ingrediënten.

Voorbereiding

Snijd de ui, knoflook rode peper en chilipeper fijn. Rasp de gember. De kipfilet en aardappelen mogen in stukken gesneden worden. Hak ook de stengel van de citroengras in vier grote stukken.

Bereidingswijze

  1. Verhit een braadpan op middelhoog vuur. Laat de olie heet worden en voeg dan de ui, gember, knoflook en chilipeper toe. Roerbak 1-2 minuten.
  2. Voeg de bouillon toe, plus de volgende ingrediënten: citroengras, laurier, kurkuma, de gehakte cashewnoten, gemalen koriander, komijnzaad, witte peper, kardemom, limoensap, garnalenpasta, vissaus en de suiker. Roer na iedere toevoeging en laat het licht koken.
  3. Voeg de kip toe en roer de stukjes door de saus. Voeg de kokosmelk en aardappelblokjes toe. Roer en breng weer aan de kook. Zet het vuur lager zodat het door kan sudderen.
  4. Laat 30 tot 40 minuten sudderen, af en toe roeren, tot de kip en aardappelen gaar zijn. Snijd de tomaat en voeg dit samen met de rode peper toe gedurende de laatste 10-15 minuten van de kooktijd.
  5. Proef de curry. Je kunt meer vissaus toevoegen voor een zoutere smaak of meer chili als je het pittiger lekker vindt. Is het te zuur, voeg dan een beetje meer suiker toe. Te zout of zoet? Doe er een vleugje limoensap bij. Als het te pikant is, kun je meer kokosmelk toevoegen.
  6. Voeg nog een handje cashewnoten toe en roer het goed door. Doe de curry in een schaal of schep het op de borden of in de kommen. Serveer de curry met Thaise jasmijnrijst. Smakelijk eten!

INGREDIENTEN 4 PERSONEN

  • 1 pak Kipdijfilet (AH, 370 g)
  • 1-2 middelgrote zoete aardappelen (versafdeling, paars en wit)
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 rode peper
  • 1 middelgrote tomaat
  • 2 eetlepels olijf olie
  • 1 ui
  • 1 stuk gember, ter grootte van een duim
  • 4-5 tenen knoflook
  • 1 rode chili / 1/2 tot 3/4 tl. chili vlokken/cayenne pepper
  • 1/2 kopje goede kippenbouillon
  • 1 stengel citroengras of 2-3 el. gemalen citroengras (potje)
  • 3 laurierbladeren
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 kopje ongezouten cashewnoten (+ een handje voor het aan het einde om het gerecht af te maken)
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/2 theelepel witte peper
  • 4-5 kardemom zaden
  • sap van 1/2 limoen
  • 3/4 theelepel garnalenpasta (trassi)
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • 1 eetlepel palm suiker (of bruine suiker)

Ik maal zelf de koriander en komijnzaadjes in de vijzel, is wel even werk maar maakt het gerecht krachtiger van smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *